creare site-uri la comanda 079953912

În România va fi ridicat un monument dedicat Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918

În România va fi construit Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 - Alba Iulia. Președintele Klaus Iohannis a semnat un decret prin care permite promulgarea Legii privind realizarea edificiului istoric.

Legea prevede alocarea a maximum 18.800 mii de lei românești (echivalentul a peste 78 de mii de lei moldovenești) pentru realizarea monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 — Alba Iulia, județul Alba, suma urmând a fi utilizată pentru demararea lucrărilor necesare în anul 2017 și finalizarea acestora în anul 2018 cu încadrarea în bugetul aprobat în acest scop Ministerului Culturii și Identității Naționale și Consiliului Local Alba Iulia, transmite Agerpres.

Conform actului normativ, din această sumă, Ministerul Culturii și Identității Naționale va asigura maximum 10.300 mii lei pentru plata dreptului de autor către autorul monumentului de for public declarat câștigător al concursului pentru Monumentul Unității Naționale din Alba Iulia, organizat în anul 1993, precum și pentru plata materialului necesar, a lucrărilor de construire și de realizare a infrastructurii necesare pentru amplasare, ce vor fi realizate de autor.

Legea prevede și alocarea sumei de 8.500 mii de lei românești (echivalentul a peste 37 de mii de lei moldovenești) în bugetul Consiliului Local Alba Iulia pe anul 2018, pentru realizarea lucrărilor de amenajare a pasajului ceremonial, reamenajarea Parcului Unirii și punerea în valoare a monumentului.

De asemenea, se prevede autorizarea Ministerul Finanțelor Publice să introducă, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Media