creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Un etnic slav din Moldova a cerut scuze public pentru că i-a tratat cu superioritate pe băștinașii moldoveni

Moment inedit la una dintre edițiile recente ale emisiunii „Fabrika”. Unul dintre invitații emsiunii, a cărei teme de discuție era integrarea reprezentanților etniilor minoritare în viața publică din țară, a cerut scuze public pentru că în copilărie îi trata pe băștinașii moldoveni cu superioritate, refuzând deliberat să învețe și să vorbească limba română.

Momentul de sinceritate îi aparține lui Annaslav Iacovenco, exepert în politici publice, care a adăugat că acest comportament este reprezentativ pentru etnicii slavi care s-au născut și crescut în Uniunea Sovietică, scrie zugo.md.

„Vreau să îmi cer scuze în emisie directă față de toți cetățenii Republicii Moldova, de la toți băștinașii, moldoveni, români, cei care s-au născut aici, pentru faptul că nu respectam în copilărie limba română. Pentru că am fost educat în Uniunea Sovietică de a privi băștinașii cu un anumit orgoliu”, a spus Annaslav Iacovenco.

Potrivit datelor recensământului din 2014, 75,1 la sută din populaţia țării se consideră moldoveni, 7,0 procente - români, ucraineni – 6,6 la sută, găgăuzi – 4,6 la ută, ruşi – 4,1 procente, bulgari - 1,9 la sută și romi – 0,3 la sută. În comparație cu recensământul 2004, ponderea celor care se identifică moldoveni s-a redus cu un punct procentual, iar a celor care se identifică drept români a crescut cu 4,8 puncte procentuale.

În același timp, în ultimii 10 ani, ponderea populației de etnie rusă și ucraineană s-a micșorat cu 1,9 și 1,8 puncte procentuale.

Declarația lui Annaslav Iacovenco poate fi urmărită în emisiunea Fabrika, moderată de Cristian Tabără, începând cu minutul 12.

Citește și:

Media

Go to top