creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Mold-street: Rezervele valutare au depăşit cota de trei miliarde dolari

Pe 21 septembrie 2018, activele oficiale de rezervă au ajuns la un nou nivel-record de 3,028 miliarde dolari, în creștere cu 70,6 milioane dolari în comparație cu finele lunii august 2018, când acestea constituiau circa 2,97 miliarde de dolari, transmite mold-street.com.

Comparativ cu situația de la începutul anului, rezervele s-au majorat cu aproape 220 milioane de dolari, iar față de nivelul de acum un an cu circa jumătate de miliard de dolari.

Datele BNM arată că cea mai mare parte din rezerve, respectiv 1,55 miliarde de dolari sunt menținute în valori mobiliare, iar 1,47 miliarde de dolari reprezintă disponibilități și plasări la termen, inclusiv în bănci din străinătate.

Creșterea rezervelor valutare este determinată de înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor, intrările de la Fondul Monetar Internațional, intervențiile BNM pe piața valutară internă sub formă de cumpărări de valută, dar și ca urmare a veniturile de la gestionarea rezervelor valutare etc.

Banca Națională precizează că activele oficiale de rezervă (identice cu rezervele internaţionale brute) sunt activele disponibile în orice moment şi controlate de către BNM în scopul finanţării directe a dezechilibrului balanţei de plăţi, pentru reglarea indirectă a dezechilibrului balanţei de plăţi prin efectuarea intervenţiilor pe piaţa valutară în scopul realizării politicii monetare şi valutare ale BNM, precum şi în alte scopuri.

 

Go to top