creare site-uri la comanda 079953912

Criza financiară loveşte în agricultură şi industria alimentară

Agricultura şi industria alimentară din Moldova se confruntă în prezent cu un deficit de resurse financiare de circa 100 de milioane euro (peste 2,1 miliarde lei), care nu poate fi acoperit nici măcar din sursele de la băncile locale, scrie Mold-Street.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) pentru "majoritatea instituţiilor financiare, costul creditării directe a micilor fermieri din mediul rural este prohibitivă şi aceste instituţii nu doresc să finanţeze antreprenorii rurali din cauza cheltuielilor mari de tranzacţionare şi riscurilor asociate agriculturii, precum pierderea recoltei, bolile plantelor/animalelor şi fluctuaţiile pe piaţă".

70% din investiţii, fermierii le fac din banii proprii

Totodată conducerea MAIA susţine că există dovezi că numărul micilor afaceri agricole care se dezvoltă în companii de talie medie este foarte mic.

"Datele arată că 70% din investiţiile în activele imobiliare din gospodăriile agricole sunt făcute din propriile mijloace financiare, lucru care demonstrează existenţa obstacolelor serioase în obţinerea accesului la finanţare. Respectiv, accesul la finanţe în sectorul agricol este clasificat printre cele mai semnificative obstacole în dezvoltarea unui sector productiv şi competitiv", constată instituţia.

O soluţie pentru aceste dificultăţi ar fi crearea unui Fond de Garantare pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care va oferi garanţii financiare pentru producătorii agricoli şi care ar rezolva şi problema gajului. Mai mult, fermierii solicită să poată plăti dobânzile după ce strâng recolta.

"Acest Fond poate sprijini şi încuraja competitivitatea întreprinderilor micro, mici şi medii în sectoarele agricol şi agro-alimentar. Colaborând cu instituţiile financiare, Fondul de Garantare va acoperi până la 80% din împrumuturi, iar vor beneficia de credite mai ieftine şi vor oferi gaj mai mic”, a declarat în cadrul unui atelier de lucru, Iurie Uşurelu, viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Fondul de garantare a creditelor ar putea fi format din banii donatorilor străini, dar şi ai băncilor din Moldova. 

„Vom identifica cele mai operaţionale scheme de finanţare, iar de avantaje să beneficieze ambele părţi: atât cei care oferă finanţare cât şi cei care primesc aceşti bani”, a menţionat Aneil Sihgh, şef al Secţiei Cooperare din cadrul Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova.

Pentru a începe a activa, autorităţile planifică identificarea unui mecanism de funcţionare a acestui fond, care să asigure corectitudinea accesării acestor surse financiare şi pentru ca ele sa ajungă la destinaţie.