creare site-uri la comanda 079953912

Guvernul obligat să achite circa 120 milioane lei

Guvernul urmează să aloce în acest an circa 120 de milioane lei pentru achitareai cotelor de membru și a datoriilor Republicii Moldova faţă de organismele internaţionale şi regionale pentru anul 2017, scrie mold-street.com.

"Onorarea angajamentelor financiare faţă de organismele internaţionale şi regionale la care Republica Moldova este parte, constituie un obiectiv important în procesul de promovare a politicii externe şi a imaginii pozitive a ţării ca partener credibil, precum și în valorificarea potenţialului de membru în cadrul structurilor internaţionale", argumentează Ministerul Finanţelor necesitatea adoptării unei hotării de Guvern pentru alocarea acestor bani.

Instituţia susţine că prioritară este achitarea integrală a cotelor de membru în anul 2017, în organizaţii parlamentare şi organizaţii internaţionale, de la ONU, la structurile CSI şi instituţiile financiare internaţionale.

Cea mai mare sumă, de peste 47 milioane lei (circa 25% din total) ar urma să fi achitată la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD face parte din structurile Băncii Mondiale), "reieşind angajamentele asumate la creşterile de capital BIRD".

La fel şi în cazul BERD, Moldova urmând să achite peste 11 milioane lei. Cotizaţia la ONU trece de şase milioane lei, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii - de patru milioane lei.

La structurile CSI ar urma să contribuim cu peste cinci milioane lei, grosul sumei revenind Reprezentanţei din Republica Moldova a Teleradiocompaniei Interstatale MIR - 2,55 milioane lei, scrie mold-street.com.

De notat că fără plata cotizaţiilor Moldova poate pierde dreptul de vot şi participare la activitatea acestor structuri, care de cel mai des oferă asistenţă de zeci d eori mai mare decât contribuie ţara noastră.