creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Mega-proiect imobiliar: 3.000 de apartamente noi în Capitală

Un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje și 3.010 apartamente ar putea fi construit în următorii trei ani pe un teren de 7,25 hectare din cartierul Malina Mică.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Afacerilor Interne vrea să realizeze aici un parteneriat public-privat pentru construcţia unui complex locativ şi a obiectelor de menire socială, cu locuinţe de serviciu pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului, pe câteva terenuri de pe strada Nicolae Testemițeanu, 31.

Din 3.010 de apartamente, circa 380 vor reveni angajaţilor

Acestea au o suprafaţă totală de 7,2477 hectare și se află în administrarea Departamentului Trupelor de Carabinieri, scrie mold-street.com.

Drept argument este folosită necesitatea "asigurării unui nivel de trai decent pentru funcționarii publici cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, ce va contribui la stoparea fluctuaţiei de cadre și ridicarea nivelului de profesionalizare al acestora".

"În acest sens, în calitate de partener public, Ministerul Afacerilor Interne a inclus în proiectul actului normativ, respectarea unor standarde înalte de calitate la executarea lucrărilor de construcţie de către partenerul privat ce va fi selectat pentru demararea construirii locuințelor de serviciu".

Instituţia argumentează necesitatea realizării unui astfel de proiect prin faptul că în rezultatul cercetărilor și studiului de fezabilitate efectuat, "s-a stabilit că pe terenul amplasat în mun. Chișinău, str. N. Testemițeanu, 31 (format din câteva terenuri ce urmează a fi comasate) este posibil de proiectat și construit un complex locativ format din 37 blocuri locative cu 10 etaje, precum și realizarea lucrărilor pentru amenajarea teritoriului".

"Însă, la momentul actual Ministerul Afacerilor Interne nu dispune de mijloacele financiare necesare realizării construcțiilor date, fapt pentru care acest proiect se impune a fi realizat în colaborare cu un partener privat, selectat conform legislației în vigoare", se arată în nota de argumentare.

Totodată Ministerul optează pentru construcția și transmiterea spațiilor locative de serviciu "la cheie”. În plus, pentru asigurarea garantării implementării proiectului de parteneriat public – privat propus, studiul de fezabilitatea estimează că suprafaţa totală a blocurilor ce ar urma să rezulte de 155.970 metri pătraţi, cu un volum de 3.010 apartamente.

Se estimează că Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de partener public i se va transmite la cheie o suprafață totală de 19.738 metri pătraţi, adică doar 12,6% din total, sau aproximativ 380 de apartamente.

Proiect evaluat la 1,6 miliarde de lei

Proiectul imobiliar ar urma să fie realizat în decurs de 36 luni de la demarare, dintre care primele 6 luni implică lucrări de proiectare, de la 7-18 luni sunt lucrări de construcție capitală, 19-30 lucrări de construcție, ulterior de la 31-33 luni amenajarea teritoriului și de la 34-36 luni implică darea în exploatare.

Costul total al proiectului investițional estimat de către studiul de fezabilitate este de 1,6 miliarde de lei.

Menţionăm că în acelaşi cartier şi pe aceeaşi strada, la o distanţă de 1,5 kilometri este realizat un alt mega-proiect imobiliar pe un teren de trei hectare al Ministerului Apărării, unde se construiesc mai multe blocuri locative.

Alte trei proiecte sunt realizate

Potrivit Agenţiei Proprietăţii Publice (APP) proiectul de parteneriat public-privat “Construcția de locuințe și obiective social-culturale în cadrul Armatei Naționale, pe terenul din strada N. Testimițeanu, 3, are ca obiectiv construcția de locuințe și obiective de menire social-culturală. Perioada de realizare a contractului este de 49 de luni. Partenerul privat este firma Energotehcomplet SRL. Contractul a fost semnat pe 10 noiembrie 2016.

Un alt proiect de parteneriat public-privat de construcţia de locuinţe şi obiective de menire social-culturale pentru colaboratorii Ministerului Apărării și ai Armatei Naționale a fost încheiat anterior cu partenerul privat firma Altșconstruct SRL’, pentru o perioadă de 4 ani pentru construcția de locuințe și obiective de menire social-culturală pe un teren cu suprafaţa de 1,24 hectare pe strada Vasile Lupu.

Volumul investițiilor era de 210 milioane lei. În cadrul proiectului, a fost construit un bloc locativ cu 111 apartamente de serviciu pentru colaboratorii Armatei Naţionale şi Ministerului Apărării, care a fost transmis în proprietatea partenerului public. Toate blocurile locative și obiectivele de menire social-culturale prevăzute de proiect sunt edificate în proporție de 99%.

Al treilea proiect de parteneriat public-privat de construcție de locuințe și obiective de menire social-culturală pe un teren din strada Sprîncenoaia a fost încheiat între Academia de Științe a Moldovei și firma Basconslux SRL pentru o perioadă de 4 ani.

Obiectivul proiectului - finalizarea lucrărilor de construcție pentru Bloc cămine a Universității AȘM în valoare de 29,8 milioane lei și construcţia unui Cartier locativ. Potrivit APP, Blocul de cămine al Universității AȘM a fost dat în exploatare, iar în prezent sunt în desfășurare lucrările de construcție-montaj a celor 11 blocuri locative, prevăzute de partaneriat.

Media

Go to top