creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Acționarii la băncile și asiguratorii din Moldova, verificați de autorități

Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF) a stabilit bugetul estimativ pentru măsurile de realizare a procedurii de verificare a datelor din registrele deținătorilor de valori mobiliare la 27 de societăți pe acțiuni.

Potrivit unei hotărâri a CNPF e vorba de verificarea acționarilor la cele 11 bănci și 16 companii de asigurări. Bugetul estimativ pentru fiecare emitent diferă foarte mult de la o instituție la alta: de la 1.500 de lei la aproape 270.000 lei.

Diferența de cost se datorează atât numărului mare al deținătorilor, cât și faptului că aceștia sunt nominali, iar beneficiarii reali se ascund în spatelelor unor persoane sau companii proxy, scrie mold-street.com.

Astfel cel mai puțin va costa verificarea acționarilor de la băncile Eximbank, Proceditbank, BCR Chișinău și de la companiile de asigurări - Acord Grup, Galas, Garanție, Moldova-Astrovaz, Klassika Asigurări, General Asigurări, Donaris și Intact Asigurări.

Aceste bănci și companii de asigurări au de regulă un sau câțiva acționari locali sau străini care nu se ascund și nu există nici situații de conflict.

Cele mai mari costuri vor fi în cazul verificării acționarilor de la Moldova-Agroindbank - 267.768 de lei, Asito - 119.344 lei și Moldindconbank - 35.749 lei.

Cele două bănci și compania de asigurări au o structură stufoasă de acționariat și în plus o parte din acțoonari erau nominali, în spatele lor fiind de fapt afaceristul Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani și închisoare.

Verificare tergiversată

Menționăm că potrivit angajamentelor asumate de autorități în relația cu FMI, CNPF, în consultare cu Banca Națională a Moldovei, urma să elaboreze și să adopte până la sfârșitul lunii mai 2017 o metodologie exhaustivă și proceduri de verificare a integrității înregistrărilor cu putere juridică a acționarilor, inclusiv prin desfășurarea unei companii de informare a populației (criteriu de performanță structurală).

În același timp Guvernul s-a angajat în relația cu FMI ca până la finele anului 2017 să verifice "înregistrările cu putere juridică ce vizează toate băncile și companiile de asigurări".

Procedura nu a fost realizată din cauza lipsei de bani și mai ales din cauza că nu era clar cine ar urma să plătească pentru această procedură.

De exemplu premierul Pavel Filip cerea ca aceste costuri să fie suportate de bănci și companii. "Cei care profituri de miliarde, lasă să finanțeze acest lucru, cu restul ne vom clarifica noi la Guvern. Astfel să putem pune în aplicare această lege și să avem o abordare echitabilă", declara Pavel Filip, pe 1 noiembrie 2017, în cadrul unei ședințe de Guvern.

În schimb șeful CNPF, Valeriu Chițan susținea că autoritățile ar urma să își asume costurile.

Costurile totale de verificare a acționarilor la toate companiile era estimat la 70-80 milioane lei. Pentru anul 2017 a fost prevăzută alocarea a 6,2 milioane lei, pentru prima etapă de verificare, ce vizează băncile și companiile de asigurări, care însă nu s-a dus încă până la capăt.

Media

Go to top