creare site-uri la comanda 079953912

Irlanda interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ

Irlanda va interzice folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ începând cu data de 1 ianuarie 2018, aliniindu-se astfel la o tendință manifestată pe scară amplă în lume împotriva acestei practici, spre satisfacția asociației PETA, care a salutat decizia luată de autoritățile din Dublin.

 

Michel Creed, ministrul Agriculturii din Irlanda, a semnat joi acest text de lege, care interzice folosirea animalelor "care nu sunt în mod obișnuit domestice" în această țară, întărind legislația din domeniul sănătății și bunăstării animalelor, intrată în vigoare în 2013, scrie agerpres.ro.

Acea lege includea cinci mari principii, inclusiv dreptul animalelor de a nu suferi nicio rană sau boală și acela de a nu fi supuse unui tratament care provoacă stres și teamă.

"Este o alegere progresistă, care demonstrează angajamentul nostru față de bunăstarea animalelor", a comentat ministrul irlandez într-un comunicat. "Este o părere împărtășită și de publicul larg, iar eu sunt bucuros să o sprijin", a adăugat el.

Orice infracțiune comisă în raport cu noua dispoziție va fi pedepsită cu o amendă ce poate să ajungă până la 250.000 de euro și cu cinci ani de închisoare.

În același comunicat, ministrul irlandez reamintește faptul că tot mai multe autorități locale au refuzat ca astfel de spectacole de circ să fie organizate în spații publice.

De asemenea, oficialul a explicat că Ministerul Agriculturii este conștient de impactul pe care această decizie îl va avea asupra industriei circului, dar a subliniat că "dispozițiile moderne în favoarea animalelor vor face publicul să se simtă mai în largul său în timpul spectacolelor de circ", în contextul în care numărul companiilor ambulante care folosesc animale sălbatice a scăzut considerabil în ultimul deceniu.

Decizia guvernamentală a fost salutată de Societatea irlandeză de prevenire a actelor de cruzime comise asupra animalelor (ISPCA), care a demarat o campanie împotriva exploatării animalelor sălbatice. O petiție lansată în acest sens în februarie 2016 a adunat aproape 28.000 de semnături.

Andrew Kelly, directorul asociației, s-a declarat bucuros în urma adoptării noii legi, afirmând că "circurile ambulante nu pot și nu vor putea niciodată să furnizeze un mediu adecvat pentru animale precum elefanți, tigri și lei, care necesită un mediu complex din punct de vedere fizic și psihologic".

La rândul ei, PETA a reacționat printr-un comunicat de presă care "aplaudă Irlanda".

"Guvernul irlandez a înțeles: moravurile s-au schimbat și publicul înțelege că este imoral să închizi și să exploatezi acești indivizi sensibili și inteligenți", au transmis reprezentanții PETA.

Irlanda se adaugă astfel celor 41 de țări care au interzis deja folosirea animalelor sălbatice în spectacole de circ. 19 dintre aceste țări se află în Europa, iar printre ele se numără state precum Austria, Olanda și Belgia.