creare site-uri la comanda 079953912

Ajutorul Rusiei constituie circa 10% din PIB-ul Transnistriei

Ajutorul Rusiei constituie circa 10% din PIB-ul Transnistriei, a declarat într-un interviu preşedintele guvernului regiunii, Alexandr Martînov, aflat în vizită la Moscova.

Potrivit agenţiei Infotag, el consideră că ajutorul oferit de Rusia, inclusiv componenta "de gaz", este esenţial.

"Plăţile colectate în interiorul republicii le folosim pentru a finanţa deficitul bugetar. Dacă nu ar fi existat acest ajutor, atunci nu am fi putut să ne îndeplinim obligaţiile sociale la nivelul actual. Dar avem încă nevoie de sprijin financiar suplimentar. Deoarece deficitul bugetar de la 1 ianuarie constituie 25% din PIB. Aceasta înseamnă că 8-10% din PIB rămâne în deficit. Depunem eforturi ca să-l reducem. Guvernul a lansat o serie de reforme sistemice în economie, dar efectul va fi peste 3-5 ani. Iar până atunci avem nevoie de sprijin financiar, pe care l-am solicitat de la conducerea Federaţiei Ruse", a menţionat el.

Potrivit lui, Tiraspolul a propus Moscovei ca distribuţia fondurilor în Transnistria să fie controlată de specialiştii Curţii de Conturi a Rusiei.

"Acum se elaborează un mecanism pentru acordarea acestei asistenţe financiare. Suntem gata să asigurăm transparenţă maximă în distribuirea acestor fonduri. Bugetul pentru 2018 va prevedea că raportul privind executarea bugetului transnistrean va fi supus anual unei proceduri de audit din partea companiilor de audit din Rusia", a spus Martînov.

El a precizat că o treime din exporturile transnistrene în anul 2017 constituie livrările de energie electrică în Moldova.

"Exportăm producţia metalurgică de la UMM, materiale de construcţie fabricate la uzina de ciment din Rîbniţa. Un venit destul de bun la buget îl aduc întreprinderile din industria uşoară care produc încălţăminte, articole de îmbrăcăminte. La fel şi producţia agricolă. Toate mărfurile sunt exportate în aproximativ 100 de ţări din întreaga lume. În acelaşi timp, o treime din exporturile Transnistriei ajung în Moldova, o treime în UE şi doar 15% în Rusia", a spus şeful guvernului transnistrean.

Media