creare site-uri la comanda 079953912

(foto/video) Noile sancțiuni SUA ar putea lovi 300 de membri ai plutocrației putiniste

În SUA expiră termenul limită pentru executarea decretului președintelui Donald Trump cu privire la pregătirea listei oficialilor de rang înalt din Rusia, apropiați de conducerea de vârf a țării – așa-numitul raport al Kremlinului. Acesta trebuie prezentat Congresului de către Ministerul Finanțelor din SUA cel târziu până la 29 ianuarie.www.paginaderusia.ro.

Detaliile raportului sunt păstrate în secret. Cu toate acestea, presa din Washington susține că lista poate conține mai mult de 50 de persoane, iar împreună cu membrii familiilor (așa cum prevede decretul) sa ajunga până la 300 de nume, membri ai plutocratiei putiniste.

Anterior, mass-media din SUA a scris că oamenii de afaceri ruși sunt nervoși în anticiparea raportului. După cum a scris The Bell, de teama sancțiunilor personale ale SUA ei angajează avocați și recurg la serviciile de lobby din Washington.

Daniel Fried, fostul coordonator al politicii de sancțiuni al Departamentului de Stat, a declarat că prezența pe lista neagră nu înseamnă că măsurile restrictive vor fi impuse în mod automat împotriva acestor persoane. Cu toate acestea, „faptul în sine de a fi în această listă crește riscul ca, în viitor, împotriva persoanelor in cauza sa fie impuse sancțiuni“, a explicat el.

Kremlinul conisdera ca noile sancțiuni pregatite de SUA au ca scop sa intoarca elita de afaceri ruseasca împotriva președintelui Vladimir Putin. De asemenea, Moscova leaga acțiunile Casei Albe de alegerile prezidențiale iminente din Rusia.

Mass-media a scris că amenințarea noilor sancțiuni SUA a făcut ca apropierea de președintele rus să fie un lucru toxic pentru unii dintre cei mai bogați oameni ai Rusiei, care încearcă mai nou sa pastreze distanta.

Reamintim, pregătirea raportului ”Kremlin” este conform cu legea federală nr 115-44 „Privind combaterea adversarilor Americii prin sancțiuni“ (Сountering America’s Adversaries Through Sanctions Act, CAATSA), semnat de președintele american Donald Trump la 2 august 2017 si care prevede extinderea sancțiunilor americane împotriva Iranului, Coreei de Nord și Rusiei.

Articolul 241 din Lege obliga Ministerul finanțelor din SUA, în termen de cel mult 180 de zile de la intrarea în vigoare a legii, si după consultarea cu șeful Serviciului Național de Informații și secretarul de stat al SUA, sa ofere Congresului un raport cu privire la numele politicienilor cheie și al oamenilor de afaceri importanti ai Rusiei, în legătură cu Kremlinul, cu indicarea averilor și sursele de venit, a informațiilor despre activele rudelor (inclusiv soții, frați și surori, părinți și copii), precum și informații despre contactele lor de afaceri cu companii străine.

În afară de „cercul interior“ al lui Vladimir Putin, în atenția Trezoreriei SUA și a serviciilor de informații americane vor intra mii dintre cei mai bogati oameni din Rusia – toți liderii politici ruși, inclusiv membrii guvernului, deputații Dumei de Stat, membrii Consiliului Federației, toți afaceriștii mari. Conturile bancare din străinătate și toate bunurile imobile ale elitei de afaceri și politice ruse și a rudelor apropiate ale acestora vor fi supuse verificării pentru corupție.

Lista este alcatuita de Office of Foreign Assets Control (OFAC), o divizie a Trezoreriei SUA, care în 2014 a inclus în lista de sancțiuni SDN (Specially Designated Nationals) pe Ghenadie Timcenko, Arkadi și Boris Rotenberg și Iuri Kovalciuk, iar mai târziu și pe altii, inclusiv șeful Rosneft, Igor Secin.

Citește și:

Media