creare site-uri la comanda 079953912

După 11 zile de proteste, fostul președinte armean Serj Sargsyan a renunțat la funcția de premier

Serj Sargsyan, nominalizat pentru funcția de premier al Armeniei și-a anunțat demisia din funcție după 11 zile de proteste desfășurate la Erevan și în alte orașe mari din țară. Sargsyan a ocupat timp de zece ani funcția de președinte al Armeniei, fiind numit în funcția de premier la 17 aprilie curent.

„Nikol Pashinyan (n.r. liderul protestelor împotriva lui Serj Sargsyan) a avut dreptate. Situația creată are câteva soluții, dar nu voi recurge nici la una dintre ele. Nu este pentru mine. Mă dezic de funcția de conducător al țării, funcția de premier”, a declarat Sargsyan.

Liderul mișcării de opoziție „Elk” Nikol Pashinyan a promis că la 17:30 conform orei locale, la Erevan va începe un „miting al victoriei”, potrivit RIA Novosti.

Serj Sargsyan a ocupat funcția de președinte al Armeniei din aprilie 2008 până în aprilie 2018. În timpul aflării sale la conducerea Armeniei, în țară a avut loc o reformă constituțională care a lărgit împuternicirile primului ministru, reducând funcția de șef de stat până la unele atribuții ceremoniale.

La 17 aprilie, în pofida protestelor care aveau loc în țară, Sargsyan a fost numit de către parlament în funcția de prim-ministru.

La 22 aprilie, Nikol Pashinyan și doi deputați ai opoziției au fost reținuți sub învinuirea organizării și desfășurării unor acțiuni în masă ilegale. După reținerea lui Pashinyan, protestele la Erevan au luat o amploare și mai mare. Astfel, după o zi, la 23 aprilie, cei doi deputați au fost eliberați din Izolatorul de Detenție Preventivă.

Media

Go to top