ModernWeb

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), împreună cu Banca Europeană de Investiții (BEI) vor identifica două dintre cele mai vulnerabile zone, pentru care împreună cu autoritățile publice locale vor fi dezvoltate proiecte pilot de prevenire a riscurilor inundațiilor.

 

 

Despre aceasta au discutat luni, 4 noiembrie, ministrul de resort, Georgeta Mincu, şi reprezentantul Băncii, Antonio Castillo, transmite medianews.md cu referire la Moldpres.

Aceste proiecte ar putea fi finanțate de BEI, în condiții avantajoase, precum și cu suportul partenerilor de dezvoltare, conform MADRM. 

Totodată, părţile au vorbit despre necesitatea stringentă de elaborare a unui plan național de acțiuni pentru prevenirea și reducerea consecințelor inundațiilor din zonele cu risc sporit, în baza unui Studiu de fezabilitate, elaborat în anul 2014, în cadrul unui proiect finanțat de BEI.

Studiul de fezabilitate, elaborat în cadrul proiectului „Suport de asistență tehnică și management în vederea protecției de inundații a teritoriului Republicii Moldova”, identifică zonele de risc din ţara noastră și gradul lor de vulnerabilitate. În acelaşi timp, documentul stabileşte necesitățile de investiții pentru remedierea situației la nivel de raion și comunitate. Valoarea totală a studiului a constituit circa 2,5 milioane de euro.

Inundaţiile reprezintă hazardul cel mai larg răspândit pe Pământ, cu numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi cu pagube materiale de mari proporţii. Conform datelor Centrului pentru Epidemiologia Dezastrelor al Universităţii Catolice din Louvain (Belgia), inundaţiile constituie până la 37% din numărul total de hazarduri naturale din lume. Republica Moldova se află într-o regiune fizico-geografică frecvent supusă inundaţiilor naturale, care pot fi de două categorii: condiţionate de apele mari de primăvară şi de viiturile pluviale.

Rate this item
(0 votes)
Read 11 times
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…