ModernWeb

Parlamentul Tinerilor din Moldova "a aprobat" un proiect de lege care vizează legalizarea canabisului, propus de fracţiunea Partidului Social Democrat.

 

Decizia, aprobată prin voturile a 29 dintre cei 51 de deputaţi ai Parlamentului Tinerilor, nu are efecte juridice, întrucât este doar o simulare a activităţii legislative, transmite medianews.md cu referire la Infotag.

Proiectul de lege presupune legalizarea consumului de canabis şi permite transportarea a până la cinci grame de substanţă. Cu toate acestea, un cetăţean poate achiziţiona canabis numai dacă deţine certificat de la un medic psihiatru. 

Amendamentele propuse au drept scop de a scoate din umbră piaţa medicamentelor, care este greu de controlat.

Autorii iniţiativei consideră că legile actuale din Moldova nu conţin măsuri eficiente de combatere a traficului ilicit şi a consumului de droguri uşoare. 

Numărul de persoane înregistrate în dispensarele narcologice a crescut cu 10% faţă de anul 2018. De asemenea, Raportul Global privind alcoolul, tutunul şi drogurile indică faptul că 110,7 persoane (la 100 mii) au decedat din cauza tutunului, 33 din cauza alcoolului, iar decese cauzate de canabis nu au fost înregistrate.

Membrii fracţiunii Partidului Social Democrat consideră că autorităţile ar trebui să dezvolte un cadru legislativ suplimentar, care să asigure controlul pieţei canabisului. Acest lucru va contribui la scoaterea din "umbră" a drogurilor uşoare şi va aduce profit suplimentar pentru stat.

Parlamentul Tinerilor de legislatura a III-a are trei fracţiuni: Fracţiunea Partidului Social-Democrat, cea a Partidului Liberal şi Fracţiunea Partidului Creştin-Democrat. Tinerii deputaţi au activat în cadrul a patru comisii: Educaţie, Protecţie socială, Dezvoltare economică şi Protecţia mediului.

Ediţia a III-a a Parlamentului Tinerilor este organizată de către Asociaţia "Invento" cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei, Fundaţiei "Hanns Seidel", în parteneriat cu Parlamentul Republicii Moldova şi Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Evenimentul a întrunit 51 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 28 de ani din 19 regiuni ale ţării, inclusiv din Găgăuzia şi regiunea transnistreană.

 

 

Rate this item
(0 votes)
Read 13 times
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…