creare site-uri la comanda 079953912

Opinii

Opinii (36)

Sâmbătă la prânz, când toată România căzuse în relaxare, am avut surpriza că un anume Sorin Moisă a demisionat din PSD. Am văzut, din mesajul domnului europarlamentar Moisă, cum conştiinţa l-a obligat să părăsească partidul care l-a făcut europarlamentar, nemulţumit de preşedintele acestuia, Liviu Dragnea. Şi tot domnul Moisă ne anunţă că rămâne europarlamentar (adică leafă de 10.000 euro pe lună) şi că aderă la Grupul Popularilor Europeni.

Maia Sandu, liderul Partidului „Acţiune şi Solidaritate” (PAS), a căzut într-o capcană pe care i-au întins-o iscusit oponenţii ei politici şi în care ea a nimerit neavând suficientă experienţă politică. E vorba de referendumul de demitere a Primarului capitalei din data de 19 noiembrie, pe care ea şi-a chemat susţinătorii să-l boicoteze. Totodată, dacă acesta va eşua, urmările politice pot fi catastrofale pentru Maia Sandu.

Orice se poate spune despre Republica Moldova, dar nu şi că cei care mai au curajul să rămână aici s-ar plictisi. Viaţa locuitorilor săi e un fel de montagnes russes – acel joc dintr-un parc de distracţii, cu vehicule care aleargă nebuneşte pe un tobogan presărat cu suişuri şi coborâşuri ameţitoare, provocând ţipete de groază, dar şi extazul turiştilor.

Locuitorii Chişinăului s-au trezit cu o nouă conducere a Primăriei, una pe care nu au ales-o. Milionara Silvia Radu, candidată la preşedinţie în 2016, adunând în Chişinău doar 0,35%, a devenit primar general interimar.

Numirea noilor viceprimari ai capitalei – Silvia Radu şi Ruslan Codreanu, dar mai ales avansarea Silviei Radu în funcţia de primar interimar al capitalei ar trebui să ne facă să privim cu alţi ochi situaţia legată de Primăria capitalei, inclusiv referendumul de demitere a Primarului capitalei din data de 19 noiembrie.

Primul ministru spune că pentru el a fost o noutate să afle luna aceasta că Uniunea Europeană are o precondiție „politică” pentru debursarea ajutoarelor macroeconomice promise Chișinăului - respectarea normelor democratice la implementarea sistemului electoral mixt. Afirmația este surprinzătoare, scrie Mircea Țicidean pentru Europa Liberă.

În ultima săptămână, în presa din România, Igor Dodon a fost cel mai suspendat preşedinte. „Breaking news“-ul cu Igor Dodon suspendat a înnebunit România. Până şi cea mai neinformată bătrânică de la ţară ştie că preşedintele Republicii Moldova a fost suspendat de Curtea Constituţională. În realitate, preşedintelui i-a fost suspendată o singură atribuţie, şi anume aceea de a semna numirea lui Eugen Sturza în funcţia de ministru al Apărării.

Partidele de centru-dreapta califică Hotărârea Curţii Constituţionale (CC) care l-a declarat în imposibilitate temporară de exerciţiu al funcţiilor pe preşedintele Dodon drept una regizată şi că ar fi, de fapt, o înţelegere secretă de împărţire a puterii. Pe de altă parte, doctorul în drept constituţional, Alexandru Arseni, susţine că decizia Înaltei Curţi este una legală şi absolut constituţională.

Justiția moldovenească este nu doar obedientă, dar și cinică. Primarul liberal de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a fost lipsit de posibilitatea de a participa la referendumul inițiat de socialiștii pro-ruși împotriva sa.

  •  Start 
  •  Prev 
  •  1  2  3 
  •  Next 
  •  End 
Page 1 of 3

publicitate