creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Asociația Promo-LEX: Primele constatări privind Referendumul de revocare a Primarului General al municipiului Chișinău

Până la ora 10 a zilei referendumului din data de 19 noiembrie 2017 privind referendumul de revocare a Primarului de Chișinău, misiunea Promo-LEX de observare a referendumului local a constatat anumite încălcări: secții de vot deschise cu întârziere, urne de vot care nu au fost sigilate, dar și prezența materialelor de publicitate în raza secției de votare. 

Acces restricționat sau obstrucționarea procesului de observare liberă în secția de votare – 1 caz.

SV 59, Botanica, Chișinău. Observatorului Promo-LEX i s-a îngrădit procesul de observare liberă în secția de votare. 

Prezența materialelor de publicitate, afișelor, panourilor electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 2 cazuri
SV 304, Trușeni, Chișinău. La ora 06:40, în raza a 50 metri de la SV, pe un panou informativ, au fost identificate afișe cu conținut electoral pro-referendum.

SV 117, Centru, Chișinău. Poster în raza de 100 metri de secția de votare, cu un conținut ce îndeamnă alegătorii să voteze demiterea primarului general al Municipiului Chișinău.

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ruperea/deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 7 cazuri.

SV 278, Vatra, Chișinău. Urna de vot a fost sigilată doar cu 3 sigilii. Președintele SV a motivat prin faptul că al patrulea sigiliu este necesar pentru urna de vot mobilă (de facto, urna de vot mobilă are alte sigilii).

SV 247, Râșcani, Chișinău. S-a constatat că la sigilarea urnei de vot, Președintele SV a rupt din neatenție un sigiliu, acesta nefiind înlocuit cu altul întreg.

SV 269, Sângera, Chișinău. S-a constatat sigilarea celor 2 urne de vot doar cu câte 2 sigilii (în loc de 4 sigilii la fiecare).

SV 190, Ciocana, Chișinău. Insuficiente sigilii la deschiderea SV (ora 7:00), la 3 urne doar 5 sigilii.

SV 137, Centru, Chișinău. Lipsesc sigiliile, inițial erau 6 sigilii, Sunt 3 urne de vot, 2 staționare și 1 una mobilă. Este sigilată doar o urnă din secția de votare și urna mobilă. Președintele BESV a contactat pe cineva care să aducă sigilii.

SV 180, Ciocana, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii, urna mobilă sigilată cu o clamă.

SV 108, Buiucani, Chișinău. Urnele staționare sigilate cu un număr mai mic de sigilii.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 1 caz.

SV 54, Botanica, Chișinău. Sistemul de operare a dat eroare. A fost telefonată echipa tehnică și s-a rezolvat problema.

Deficiențe în listele electorale  – 1 caz
SV 260, Cricova, Chișinău. Un alegător s-a prezentat la secția de votare, în timpul în care domnul semna pe listele electorale și a sesizat prezența pe liste numele soției sale care este decedată.

Fotografierea buletinelor de vot – 1 caz
SV 29, Botanica, Chișinău.  A fost fotografiat un buletin de vot de către un alegător. A fost sesizată poliția.

Go to top