creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Domnica Manole a pierdut la CSJ procesul împotriva CSM și a Procuraturii Generale

Curtea Supremă de Justiție a respins astăzi cererea de chemare în judecată a fostei magistrate a Curții de Apel Chișinău, Domnica Manole, privind anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de eliberare a acordului pentru urmărirea penală a judecătoarei.

Manole a cerut Curții Supreme să declare ilegală decizia CSM de a examina în ședință închisă demersul procurorului general Eduard Harunjen de eliberare a acordului pentru pornirea urmăririi penale împotriva sa.

Amintim că, pe 31 mai 2016, membrii CSM au dat acordul ca Domnica Manole să fie cercetată penal pentru că a adoptat o hotărâre prin care a obligat Comisia Electorală Centrală (CEC) să iniţieze referendumul republican privind alegerea preşedintelui ţării de către cetăţeni, la iniţiativa Platformei Demnitate şi Adevăr. Împotrivă s-au pronunţat trei membri: Dumitru Visternicean, Vera Toma şi Tatiana Răducanu. Potrivit sesizării depuse la CSM de către procurorul general interimar Eduard Harunjen, judecătoarea s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

La un an și jumătate de la eliberarea acordului de pornire a urmăririi penale, dosarul încă se mai află în examinarea procurorilor.

„Pe dosar este liniște. Din păcate, decizia de astăzi a Curții Supreme de Justiție nu a pus capăt acestui episod. Reieșind din probatoriul prezentat în dosar, ne-a așteptat la o hotărâre legală, astfel încât să fie anulată decizia de acum un an și jumătate a CSM. Aceasta era decizia pe care o așteptam nu doar noi, dar și comunitatea internațională, societatea civilă și chiar colegii mei judecători. Această hotărâre ar fi pus baza unei justiții fără comenzi, presiuni. Cu regret, avem însă ceea ce avem”, a declarat Domnica Manole pentru portalul Anticoruptie.

Media

Go to top