creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Cum pregătea Plahotniuc asasinarea lui Renato Usatîi: Detalii din dosar

Portalul de știri din Rusia „Kommersant” a făcut publice detalii despre dosarul penal din Rusia, în care este anchetat liderul PD, Vladimir Plahotniuc.

Autoritățile ruse îl acuză pe Plahotniuc de organizarea unui grup criminal pentru asasinarea președintelui formațiunii „Partidului Nostru” Renato Usatîi,

În urma anchetei, Interpolul a refuzat deja Rusiei căutarea internațională a lui Plahotniuc, considerând că urmărirea penală este motivată politic.

Miercuri, într-o ședință închisă pentru presă, la Moscova, a fost examină plângerea avocatului Iadvighi Habarovoi pentru a fi arestat Vladimir Plahotniuc. Potrivit apărătorului, nu sunt dovezi care să îl lege pe bănuit în acest dosar.

Ca urmare, Curtea orașului Moscova, a respins recursul de apărării lui Plahotniuc. Astfel, instanța a decis că Vladimir Plahotniuc ar trebui să fie plasată în detenție provizorie pentru de două luni, după ce va veni în Rusia. Sau în cazul în care va fi arestat în altă țară și extrădat în Federația Rusă. La moment, potrivit informațiilor, Vladimir Plahotniuc este dat în căutare internațională.

Potrivit presei ruse, în dosar se menționează că în 2014 Vladimir Plahotniuc a decis să îl elimine pe adversarul său politic Renato Usatîi. Astfel, acesta a creat o organizația criminală în care intre o persoană pe nume Rusu și alți indivizi neidentificați. Potrivit investigațiilor, aceștia au determinat locul aflării lui Renato Usatîi și orarul activităților. După aceea, ei au determinat locul viitorului atac, au pregătit căile de retragere și au obținut arme de foc.

Suspecții i-ar fi declarat lui Plahotniuc că sunt gata pentru asasinat, însă, în urma circumstanțelor, aceștia nu au putut duce planul până la capăt.

Dosarul penal pentru tentativă de omor a fost deschis datorită faptului că Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi sunt cetățeni ai Federației Ruse.

Acum, Renato Usatîi locuiește într-o suburbie a orașului Moscova. Anterior, acesta a declarat că Plahotniuc pregătește un atac asupra sa. Contactat, Renato Usatîi a refuzat să discute cu reporterii Commersan.

Potrivit anchetatorilor, suspectul Rusu nu a fost reținut. În același timp, autoritățile ruse au reținut mai mulți moldoveni cu același nume, care sunt acuzați de furturi și alte fărădelegi. Oamenii legii spun că unul din ei ar putea fi suspectul căutat în dosarul Plahotniuc.

Potrivit „Kommersant“, la scurt timp după decizia instanței de arest absență a lui Vladimir Plahotniuc, autoritățile competente din Federația Rusă sau adresate biroului central al Interpol din Lyon, cu o cerere de căutare a șefului organizației Partidului Democrat din Moldova în țările în care Interpol are jurisdicție. Cu toate acestea, Interpol a respins cererea, referindu-se la art. 3 din Carta sa, care prevede: „Organizația prevede interzicerea oricărei implicări din punct de vedere de natură politică, militară, religioasă sau rasială".

În Partidul Democrat, condus de Plahotniuc, decizia Curții de la Moscova a fost numită „șantaj politic". „Este clar că continuă persecuția politică a lui Vlad Plahotniuc. Acesta este șantaj politic, care are loc într-un an electoral”, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului a spus Vitalie Gămurari, care crede că decizia instanței nu este întâmplătoare a fost făcută tocmai la 10 ianuarie - ziua în care președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu a semnat o lege care interzice retransmisia programelor de știri și de informații analitice rusești în RM.

Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi au fost prietenii şi partenerii de afaceri înainte de 2014, când acesta din urmă a venit în politica moldovenească şi a început repede să câștige popularitate. Usatîi a criticat dur coaliția de guvernare în care intra și Partidul Democrat.

Media

Go to top