creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Trei deputaţi locali din Găgăuzia îndeamnă autorităţile din autonomie să vorbească doar găgăuza

Trei deputaţi din Adunarea Populară a Găgăuziei, Elena Caramit, Mihail Jelezoglo şi Ecaterina Jekova au anuţat vineri, 19 ianuarie, că vor vorbi în cadrul şedinţelor Legislativului local din autonomie doar în limbă găgăuză, îndemnând şi pe restul aleşilor poporului să procedeze la fel.

Şedinţele Adunării Populare a Găgăuziei sunt desfăşurate în limba rusă, iar decizia deputaţilor respectivi este motivată de necesitatea de a promova limba găgăuză în regiune.

În această ordine de idei, parlamentarii locali propun ca şedinţele Parlamentului autonomiei să aibă loc doar în limba găgăuză.

„În activitatea legislativă trebuie să fie înclus şi un plan de salvare a limbii găgăuze. Recent, noi am avut o masă rotundă unde s-a cerut ca deputaţii Adunării Populare a Găgăuziei să vorbească în limba găgăuză. Din acest motiv, noi vom vorbi în găgăuză”, a declarat Ecaterina Jekova.

Preşedintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a spus: „Cei care vor să vorbească în găgăuză o pot face”.

„Nu trebuie să ne fie ruşine, sunt cuvinte pe care nu le ştim, însă cu cât vom vorbi mai des în limba maternă, cu atât mai bogată ea va deveni. Mai întâi trebuie să înceapă a vorbi în găgăuză deputaţii, Executivul, başcanul, după care vor începe şi cetăţenii să vorbească. Nu trebuie să aşteptăm legea, trebuie să începem de azi să vorbim în găgăuză”, a menţionat Jekova.

Un alt deputat local, Sergei Zaharia, consideră că pentru promovarea limbii găgăuze este nevoie de a lansa un dicţionar al limbii găgăuzie cu traducere în rusă şi în „limba de stat”, scrie gagauzmedia, citat de Adevărul.

Citește și:

Media

Go to top