creare site-uri la comanda 079953912

100 de milioane de lei pentru reducerea șomajului: O idee care poate deveni lege

Guvernul vrea să cheltuie peste 100 de milioane de lei pentru a reduce rata șomajului în rândul persoanelor capabile de muncă, inclusiv din spațiul rural. Șomerii din Republica Moldova ar putea fi încadrați în câmpul muncii după o lege nouă prin care autoritățile vor să stimuleze angajarea și oferă subvenții angajatorilor.

Piața muncii din țara noastră este tot mai dificilă: rata de ocupare a forței de muncă este de 40,8%. Multe companii private și instituții publice nu găsesc personal calificat, deoarece se atestă un decalaj între cererea și oferta de muncă. Populația activă continuă să plece la muncă în străinătate. În același timp, lipsesc oportunitățile de muncă în raioanele și satele Moldovei, motiv pentru care oamenii din mediul rural nu au unde munci, scrie moldnova.eu.

La începutul anului 2017, în Republica Moldova existau peste 45.000 de persoane neîncadrate în câmpul muncii. Cei mai afectați de șomaj sunt bărbații (56%) și tinerii de până la 29 de ani care constituie peste 16% din rata șomajului, arată datele prezentate de Biroul Național de Statistică.

După ce au constatat situația tot mai grea de pe piața muncii, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) s-a gândit să schimbe legea veche pe una nouă. Astfel, Legea privind ocuparea forței de muncă și protecția socială a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă ar putea fi înlocuită cu Legea privind stimularea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj. Proiectul de lege a fost deja publicat pentru dezbateri publice. Autoritățile își pun ca scop prevenirea și reducerea șomajului, asigurarea unui nivel ridicat al ocupării forței de muncă și adaptarea populației active la cerințele pieței muncii.

Media