creare site-uri la comanda 079953912

Statistici dure: În 2017, am pierdut 8 donatori din cauza birocrației și intereselor

Săptămâna trecută sistemul medical a mai pierdut un potențial donator de organe. Este al optulea din acest an care ar fi putut salva alte vieți. S-a întâmplat din cauza faptului că în listele de așteptare nu existau persoane compatibile cu grupa de sânge - a IV-a, negativ.

Listele de așteptare, în special cu transplant renal, sunt în continuare mai mici decât ar exista necesitatea în realitate. Opt persoane potențiale salvatoare de vieți este mult pentru oricare altă țară, nemaivorbind de Moldova, afirmă responsabilii, potrivit Sănătate INFO.

Dacă mai credeți că în Moldova oamenii refuză în majorități covârșitoare să doneze organe, din cauza subiectului crezut controversat, atunci greșiți. Moldovenii au învățat să dea viață altora din propriul lor corp și o fac mai des decât ne-am obișnuit să credem. Problema sistemului de transplant în Moldova este alta - listele cu persoane aflate în așteptarea unui organ salvator nu corespund cu necesitatea reală de primitori. Așa se face că tocmai opt persoane au putut deveni, după moarte și cu acordul rudelor, salvatorii multor vieți. În cazul unora s-au prelevat mai puține organe, decât ar fi fost posibil. De exemplu doar ficatul, fără rinichi, în cazul altora organele au fost prelevate, însă un primitor compatibil nu s-a identificat la timp. În unele cazuri, echipele de transplant nu au fost pur și simplu în țară, iar toate eforturile de diagnosticare, acord, prelevare, s-au ruinat, pentru că n-a avut cine să facă intervenția.

„Când sunt opt cazuri din 20 unde nu au fost utilizate la maxim numărul de organe, din cauza lipsei de primitori compatibili sau din cauza factorilor de gestionare și logistici, este destul de îngrijorător. Este o cifră mare și pentru Moldova. Noi stăm mai bine la capitolul privind acordul rudelor decât Marea Britanie de exemplu”, spune Igor Codreanu, directorul Agenției de Transplant. Conform specialiștilor, de la o singură persoană se pot preleva: rinichii, ficatul, cornee, vase magistrale, piele.

Șeful Agenției de Transplant spune că listele de așteptare sunt în continuare mai mici decât demonstrează statistica. În special, vorbim despre lista pacienților pentru transplant renal. „Acum lista din persoane în așteptare pentru transplant hepatic se află 84 pacienți, iar pentru transplant renal – 35. Cifrele ar trebui să fie inverse. Am discutat foarte mult la Ministerul Sănătății, am avut ședințe, situația s-a ameliorat puțin, dar oricum numărul este foarte mic”, adaugă Codreanu.

În afară de includerea pacienților în registrul pacienților dializați, mai sunt și probleme de gestionare a resurselor. „Au existat cazuri când echipa de transplant nu se afla în țară și astfel s-au pierdut potențialii donatori. Pentru început a fost prevăzută o singură echipă în transplantul hepatic și este suficient, dar dacă aceasta lipsește, totul se stopează”.

Articolul integral poate fi citit pe Sănătate INFO.

Media