creare site-uri la comanda 079953912

COD ROŞU de caniculă în România; Peste 60 de grade Celsius la nivelul solului; Doi oameni au murit, iar alte sute au avut nevoie de intervenţia medicilor

Meteorologii au anunţat temperaturi de până la 42 de grade în 12 judeţe din Vestul României, unde şi astăzi este în vigoare codul roşu de caniculă. Restul ţării rămâne sub incidenţa codului portocaliu de caniculă, în Bucureşti fiind anunţate temperaturi cuprinse între 36 şi 39 grade.

În ultimele două zile, doi oameni au murit, iar sute de persoane au avut nevoie de îngrijiri după ce li s-a făcut rău din cauza căldurii.

Un bărbat din Iaşi a murit din cauza expunerii la căldură, el fiind găsit pe câmp când deja prezenta convulsii, cu o temperatură de 42 de grade. Un alt ieşean este în stare critică la spital, după ce a muncit pe câmp în condiţii de caniculă. Progonsticul este rezervat.

La Galaţi, un bărbat de 60 de ani a murit, joi, din cauza caniculei, omul căzând pe stradă în faţa blocului în care locuia. Cadrele medicale SMURD i-au acordat primul ajutor, dar nu l-au putut resuscita.

Temperatura resimţită la sol poate depăşi 60 de grade Celsius, în anumite zone ale ţării existând valori care depăşesc limitele înregistrate de când se fac măsurători, au declarat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

„Cea mai mare este temperatura de la Băile Herculane, de 39,8, care a fost cea mai ridicată temperatură înregistrată în luna august, de când se fac măsurători. Adică de 50 de ani. (...) La Codul Roşu precedent (emis în luna iulie - n.red.), am avut temperaturi de 42 de grade. Acum suntem abia la început, astăzi (vineri - n.red.) este prima zi de Cod Roşu, aşteptăm să vedem dacă finalizează cele 42 de grade. Cel mai probabil se vor realiza şi să fie mai multe situaţii decât au fost la celălalt val de căldură. Ce este clar, acest val de căldură se întinde pe o perioadă mai mare de zile şi pe o suprafaţă mai mare a ţării decât anteriorul”, a explicat meteorologul Andrei Meda, de la Administraţia Naţională de Meteorologie.

Deşi cei de la AMN au calculat anumite valori, precum 36, 37 sau chiar 40 de grade, sursa citată a precizat că, în oraşe, temperaturile pot creşte, în funcţie de locul unde ne aflăm, cu cinci, 10, sau chiar cu 15 grade.

Reporterii MEDIAFAX au încercat să facă un experiment în ceea ce priveşte temperatura înregistrată la nivelul mijloacelor de transport în comun din Capitală şi au constatat că, în autobuze şi tramvaie, sunt cu şapte grade mai multe decât afară.

Numai în Capitală, peste 500 de persoane au solicitat ajutor de la Ambulanţă din cauza caniculei, în prima jumătate a zilei de vineri, 67 dintre acestea având nevoie de îngrijiri medicale în stradă, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov (SABIF), Alis Grasu.

„Au fost 554 de apeluri, de vineri de la ora 8:00 şi până acum. 312 din ele, urgenţe de Cod Roşu şi Cod Galben, iar 67 din ele au fost cazuri în loc public, din care 17 lipotimii (leşinuri n.r.) şi 13 sincope”, a declarat Alis Grasu.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18, să consume lichide, fructe şi legume, având în vedere avertizările meteorologilor, potrivit cărora temperaturile ar putea ajunge la 42 de grade.

"În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă", transmite ministerul.

De asemenea, ne este recomandat să nu consumăm alcool pentru că deshidrateaza organismul dar şi evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

"Pe parcursul zilei este bine să facem duşuri calduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveti aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (spaţii publice, farmacii, biserică, magazine). Dacă este absolut necesar să plecaţi de acasă între orele amiezii trebuie să folosiţi o ţinută adecvată:pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise", recomandă instituţia.

Persoanele care suferă de anumite afecţiuni işi vor continua tratamentul conform indicaţiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade de caniculă, persoanele cu afecţiuni cronice, cardio-vasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulaţie, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul curant în vederea adaptării schemei terapeutice la condiţiile existente, mai spune ministrul.

O companie din Târgu-Mureş a întrerupt furnizarea apei potabile în mai multe localităţi din judeţ, din cauza temperaturilor ridicate şi a consumului excesiv de apă. Compania face apel la consumatorii din zonele afectate să folosească apă cu moderaţie.

Pompierii au fost solicitaţi, vineri, să ducă 14 tone de apă, cu cisternele, în două comune din Prahova, după ce din cauza caniculei pe reţeaua publică nu mai curge apă, sute de persoane fiind afectate.

Peste o mie de persoane din trei sate ale oraşului Tismana, judeţul Gorj, nu au apă la robinete, din cauza unor lucrări efectuate de Hidroelectrica. Pompierii au dus apă menajeră oamenilor cu cisterna, în condiţiile în care joi, la orele prânzului, erau 32 de grade Celsius în localitate.

Este al doilea cod roşu de caniculă emis de meteorologi pe parcursul acestei veri, primul fiind dat la începutul lunii iulie.

În judeţele aflate sub incidenţa codului roşu şi portocaliu de caniculă, circulaţia autovehiculelor cu masa autorizată mai mare de 7,5 tone este restricţionată, în intervalul orar 12:00–20:00, pe drumurile naţionale şi autostrăzi. 

CFR Infrastructură a anunţat că viteza de circulaţie a trenurilor va fi redusă cu 20-30 km faţă de viteza normală, iar personalul CFR va efectua revizii suplimentare pe reţeaua feroviară în perioada 1-6 august, din cauza temperaturilor ridicate anunţate de Agenţia Naţională de Meteorologie.