creare site-uri la comanda 079953912

Apă-Canal Chișinău trece în revistă realizările anului 2017

Administrația „Apă-Canal Chișinău” face bilanțul activității întreprinderii pentru anul 2017, menționând la realizări proiectele și contractele inițiate în cadrul Programului de Investiții Prioritare, finanțat din împrumuturile BERD şi BEI.

Furnizorul menționează, într-un comunicat de presă, că anul trecut specialiștii au reușit să semneze contractele pentru reabilitarea a 140 km rețele de alimentare cu apă și 7 km rețele de canalizare. A fost instalat sistemul de monitorizare, control şi achiziții de date SCADA. S-au montat echipamentele de pompare şi cele electrice pentru stațiile de pompare din Chișinău, care vor eficientiza consumul de energie electrică cu 27%, transmite IPN.

În 2017 a fost și anul în care s-a reușit aplicarea principiul „Poluatorul plătește”. Acest lucru înseamnă că agenții economici achită tarife diferențiate, conform gradului de poluare a apelor uzate. Administrația întreprinderii menționează că la perfectarea metodologiei de calculare a tarifului diferențiat s-a lucrat împreună cu agenții economici. Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului urmează să se expună, astfel încât metodologia să intre în vigoare pe parcursul anului 2018.

De asemenea, a fost lansat Programul municipal de instalare a contoarelor cu citire la distanță. Primele apometre de tip nou au fost instalate în 13 blocuri locative din str. Negreşteni. Toate cheltuielile au fost suportate de furnizorul de apă. Experiența demonstrează ca este cea mai eficientă metodă de contorizare, care diminuează diferența de volum înregistrată de contorul comun și cele din apartamente. Specialiștii Apă-Canal Chișinău aplică mai multe metode și soluții menite să elimine această problemă.

Citește și:

Media