creare site-uri la comanda 079953912

Experți: Unionismul actual în Moldova e unionismul pragmatic al oamenilor disperaţi

Unionismul actual în Moldova este unionismul pragmatic al oamenilor disperaţi, care nu mai cred în statul lor. De această opinie sunt experţii care au comentat în ziarul rus „Kommersant" semnarea de către mai multe localităţi din Moldova a Declaraţiei de Unire cu România.

Potrivit agenţiei Infotag, în articol se menţionează că „mişcarea pentru intrarea Moldovei în componenţa României ia amploare". Drept argument este adus faptul că deja 108 localităţi s-au pronunţat pentru unirea cu „Ţara mamă - România".

„Printre acestea se numără satul natal al preşedintelui prorus al republicii, Igor Dodon, care critică ideea de unire cu ţara vecină. La 25 martie, la Chişinău, este planificat un miting al susţinătorilor unirii cu România: organizatorii promit să scoată în stradă cel puţin 100 mii de oameni. Experţii sunt convinşi că, în anul electoral, campania unionistă convine atât guvernării proeuropene a ţării, cât şi lui Dodon, care este în permanenţă în conflict cu aceasta", notează publicaţia.

Directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice de la Chişinău, Vladislav Culminschi, este convins că „dezvoltarea temei unionismului este convenabile atât autorităţilor prooccidentale, cât şi preşedintelui prorus Igor Dodon".

„Adoptarea declaraţiilor de unire cu România nu ar fi fost posibilă fără acordul guvernării. La toamnă, în Moldova sunt programate alegerile parlamentare. În acest sens, activarea unioniştilor oferă autorităţilor posibilitatea de a-şi crea propria agendă. Ei nu se pot lăuda cu niciun fel de succese, de aceea vor miza pe geopolitică. Acesta este un cadou minunat şi pentru socialişti, care vor trâmbiţa întreaga campanie electorală despre pericolul unionismului şi, astfel, vor distrage alegătorul de problemele reale", a spus expertul.

Potrivit lui, în Moldova există un segment de alegători pentru care problema unirii cu România este importantă.

„Dar majoritatea populaţiei se află pe poziţia de independenţă şi suveranitate. Nu există premise pentru unirea cu România şi pentru că niciun mare actor, cum ar fi SUA, UE şi Rusia, nici măcar România în sine nu este pregătită pentru o asemenea turnură", a spus Culminschi.

Fostul deputat al Partidului Comuniştilor şi consilierul fostului preşedinte Vladimir Voronin, istoricul Mark Tkaciuk, consideră că "nu există o ideologie serioasă în problema unionismului".

„Unionismul actual este unionismul cetăţenilor care au pierdut lupta împotriva guvernării, împotriva propriului stat, care este asociat astăzi nu cu o ţară suverană, ci cu o sută de politicieni care au capturat şi îşi menţin puterea. Unionismul este neîncrederea în schimbare spre bine, neîncrederea faţă de propriile instituţii de stat, este o catapultare civică în faţa regimului, când toate metodele au fost deja încercate şi există doar o cale de a scăpa de regim: de a renunţa la statalitate. Acesta este unionismul pragmatic al oamenilor disperaţi", a subliniat Tkaciuk.

Media

Go to top