creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Expert: Nivelul democrației în R. Moldova scade constant

Potrivit agenţiei Infotag, ea a menţionat într-un studiu pentru centrul analitic "Prisma ucraineană" că "ţara nu a respectat drepturile fundamentale ale omului şi a încălcat principiile statului de drept".

Potrivit ei, după patru ani de la semnarea Acordului de Asociere, "Moldova rezumă rezultatele dezamăgitoare: reforme sistematice nu sunt implementate, iar partenerii în permanenţă îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia din ţară".

"Decizia Curţii Supreme de Justiţie cu privire la anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chişinău, nu doar că a confirmat absenţa unui sistem judiciar transparent şi independent, dar şi a întărit percepţia Republicii Moldova ca ţară în care interesele personale determină politica statului", a menţionat expertul.

Ea a amintit că "agenda internă a ţării se axează pe alegerile primarului de Chişinău, pe care le-a câştigat liderul partidului "Platforma DA", Andrei Năstase, dar, deocamdată el nu îşi poate îndeplini atribuţiile".

"Nerecunoaşterea alegerilor la Chişinău a atras atenţia comunităţii internaţionale: reprezentanţii comunităţii mondiale au considerat un astfel de pas drept o încălcare a principiilor de bază ale statului de drept. Iar, după câteva "avertismente" diplomatice, UE a respectat promisiunile şi a îngheţat prima tranşă de asistenţă macrofinanciară pentru Moldova", a spus Bucătaru.

Expertul a menţionat că, din punct de vedere politic, "istoria de succes" a Moldovei a eşuat în cadrul "Parteneriatului Estic".

"În pofida progreselor înregistrate în reforma normelor juridice, rămân multe de făcut. Este necesar de a întreprinde măsuri pentru a depăşi corupţia de vârf, a recupera statutul după frauda bancară şi furtul miliardului şi a implementa reforma sistemului judiciar", a concluzionat expertul.

Citește și:

Media

Go to top