creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Guvernatorul BNM a explicat tendința de apreciere a leului moldovenesc

Declarația a fost făcută de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în cadrul unui interviu, transmite medianews.md cu referire la Moldpres.

„Fluxul de intrări de valută în favoarea persoanelor fizice a atins 1,2 miliarde dolari SUA în 2017 și este în creștere, majorându-se cu 16% în prima jumătate a anului 2018”, a explicat Cioclea.

De aceeași părere sunt și experții economici, care susțin că unul dintre factorii care determină aprecierea leului moldovenesc în raport cu moneda unică europeană este excesul de valută pe piață.

„Începând cu luna ianuarie 2016, leul moldovenesc s-a apreciat continuu față de dolar și euro. Motivul este excesul de valută pe piață. Populația a vândut cu 650 milioane dolari mai mult decât au avut nevoie agenții economici”, afirmă expertul economic Veaceslav Ioniță.

Potrivit lui Ioniță, un alt factor care determină ieftinirea euro este cel internațional. Mai exact, în ultimele 10 zile, euro s-a depreciat față de dolarul american pe piețele internaționale cu 2,2%.

La toate acestea se adaugă și factorul sezonier. „Valuta străină se depreciază în Moldova mai mult sau mai puțin de trei ori pe an: sărbătorile de iarnă, Paște și înainte de 1 Septembrie. Moldovenii vin acasă și țara îi întâmpină cu un curs scăzut la valută. Dacă mai ținem cont și de inflație, cei din Italia când vin acum acasă, trebuie să schimbe 125 euro, față de 100 euro acum doi ani”, a punctat Ioniță.

În opinia expertului, până la alegeri, leul moldovenesc va avea o rată stabilă cu o ușoară înclinație de apreciere față de dolar și euro.

Citește și:

Media

Go to top