creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

(video) Ziarul de Gardă: Câtă încredere au oamenii în politicieni

Peste 70% dintre cetăţeni consideră că R. Moldova se îndreaptă într-o direcţie greşită, transmite medianews.md cu referire la zdg.md.

Ziarul de Gardă (ZdG) şi Reporter de Gardă (RdG) au realizat un experiment numit „Sunt deputat! Îmbrăţişează-mă!”. Experimentul pus la cale de echipa Reporter de Gardă a avut scopul de a testa rezistenţa moldovenilor în faţa deputaţilor aleşi în Parlamentul R. Moldova. Deşi sondajele arată că încrederea moldovenilor în aleşii poporului este una redusă, atunci când îi întâlnesc pe stradă, cetăţenii nu au curajul să-i întrebe despre situaţia social-economică, despre soarta miliardului furat din bănci sau despre alte probleme importante cu care se confruntă. Experimentul RdG evidenţiază că, de fapt, oamenii din R. Moldova se revoltă, dar o fac în linişte, mai frecvent doar la bucătărie, ca să nu fie auziţi nici chiar de vecini. Atunci, însă, când cetăţenii Moldovei jefuite întâlnesc în stradă un ales al poporului, îl îmbrăţişează cu zâmbet, iertându-i miliardele furate, corupţia, şi promisiunile aruncate în vânt.

Ultimul sondaj realizat de Institutul de Politici Publice (IPP), în mai 2018, relevă că 71% dintre cetăţeni cred că lucrurile în R. Moldova se mişcă într-o direcţie greşită, iar 25% dintre oameni spun că ţara noastră urmează un făgaş bun. Doar 4% dintre respondenţi nu ştiu sau nu au răspuns la întrebarea: credeţi că în ţara noastră lucrurile merg într-o direcţie bună sau într-o direcţie greşită, care se conţine în Barometrul Opiniei Publice (BOP). În alt sondaj realizat în februarie 2018, de IMAS, arată că 77% dintre cetăţenii din R. Moldova cred că ţara merge într-o direcţie greşită, 18% – într-o direcţie bună şi doar 5% nu au ştiut sau nu au răspuns la întrebarea din chestionar.

Neîncrederea în clasa politică din R. Moldova este demonstrată şi de gradul de încredere al moldovenilor în instituţiile statului. Sondajul IMAS din februarie 2018 scoate în evidenţă că 88% dintre cetăţeni nu cred în Parlament, iar 86% – nu cred în Partidele Politice. Urmează Guvernul cu 83% dintre oameni care nu cred în executiv. Procuratura Generală se află tot la coada clasamentului, cu 76% neîncredere din partea cetăţenilor. La fel ca Poliţia – 77% dintre oameni nu au încredere în poliţişti.

Cetăţenii R. Moldova mai cred că există partide politice care ar putea îmbunătăţi situaţia. Sondajul IMAS arată că 28,1% dintre cetăţeni cred că Partidul Socialiştilor din R. Moldova (PSRM) poate îmbunătăţi situaţia. PSRM este urmat de Partidul Democrat din Moldova care este cotat cu 13% şi Partidul Acţiune şi Solidaritate cu 11,5%.

Citește și:

Media

Go to top