creare site-uri la comanda 079953912

Donează pentru MediaNews.md

Amount:

Expert: Sunt destule motive pentru a iniția procedura de impeachment

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, judecător la Curtea Constituțională în demisie, spune că, de aproape doi ani, de când Igor Dodon este președinte al Republicii Moldova, a încălcat de mai multe ori Constituția și s-au acumulat suficiente motive pentru a iniția procedura de impeachment.

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, citat de IPN, expertul a declarat că, dacă pornim strict de la conținutul, spiritul și buchea Constituției Republicii Moldova, președintele poate fi suspendat din funcție ori de câte ori va fi nevoie, pentru că în Constituție nu este stipulat expres de câte ori poate fi făcut acest lucru. 

Dar este stipulat că poate fi suspendat atunci când se eschivează de la exercitarea funcțiilor sale constituționale. Și este un caz concret când el se eschivează de la exercitarea unei funcții pe care el este obligat s-o exercite – desemnarea candidaturilor înaintate repetat de către guvern pentru desemnarea în funcție de ministru.

„Asta este poziția domnului președinte, dar ea nu este corectă, pentru că Guvernul este absolut legitim, el a fost învestit de către un Parlament absolut legal și constituțional ales de către electorat. Nu vorbim de calitatea Parlamentului, vorbim de procedura de alegere. Și, deci, Guvernul este absolut legal, indiferent la ce oră a fost învestit, când și de ce fracțiuni ale Parlamentului”, explică expertul.

Nicolae Osmochescu crede că, dacă este cazul ca președintele să fie supus unei proceduri de impeachment pentru declarațiile, încălcările admise pe parcursul acestor aproape doi ani, aceasta ar trebui inițiată. 

Dar guvernarea, acoperindu-se cu pretexte politice, spune că nu este nici contextul, nici momentul. „Eu sunt ferm convins că inițierea unui proces de impeachment în cazul dat va fi în defavoarea majorității parlamentare și partidelor care fac parte din majoritatea parlamentară și va avantaja pentru viitoarele alegeri Partidul Socialiștilor și pe domnul Dodon personal”, a mai spus fostul judecător.

Nicolae Osmochescu crede că, până la expirarea mandatului actualului Parlament, vor mai fi suspendări ale președintelui. 

Și aceasta pentru că urmează să fie adoptate și promulgate o serie de legi cu care președintele Dodon a spus că nu este de acord. Adică, el va utiliza dreptul său de veto relativ și nu le va promulga, le va întoarce în Parlament.

 

 

Go to top